Spletni piškotki

Kaj so piškotki?
Da bi vam olajšali uporabo spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo tako imenovane piškotke. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki shranijo nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev. Piškotki omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, z namenom razumevanja uporabe spletne strani. V primeru da je uporabnik že obiskal to spletno mesto se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Le ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?
Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev, ki izboljšujejo uporabnikovo izkušnjo. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo. Osnovne funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. V spletnih trgovinah se namreč v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate.

Za kaj uporabljamo piškotke na naši spletni strani?
Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani s tem namenom namenom, da omogočimo boljše delovanje spletne strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

Pridobljene informacije in podatke skrbno varujemo ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti.

Na naši spletni strani uporabljamo naslednje tipe piškotkov:
Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so bistvenega pomena, da vam omogočajo premikanje po spletni strani, kot so dostop do varnih območij spletne strani.

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako se obiskovalci vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja funkcionalnosti spletne strani (katera spletna stran je najbolj obiskovana). Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so anonimne.

Funkcionalni piškotki

Ti piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, osebno nastavljene funkcije.

Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vaše naprave. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejši za naše obiskovalce.

Lastni Piškotki
Ime piškotka Trajanje Opis
PHPSESSID Trajanje seje Identifikator seje uporabnika
userID 1 leto Identifikator uporabnika
cookiePolicy 1 leto Shrani uporabnikove preference politike piškotkov
Google Analytics
Ime piškotka Trajanje Opis
_ga 2 leti Določitev unikatnih obiskovalcev spletne strani.
_gid 1 dan Določitev unikatnih obiskovalcev spletne strani.
_gat 1 minuta Omejevanje pogostosti zahtevkov.
_gcl_au 2 meseca Razumevanje interakcije uporabnikov s spletnim mestom.
Piškotki zunanjih spletnih mest
Ime piškotka Trajanje Opis
_fbp 2 meseca Facebook: spremljanje obiskov spletne strani.
_hjid 1 leto Hotjar: določitev unikatnih obiskovalcev spletne strani.
_hjIncludedInSample Trajanje seje Hotjar: določanje vključitve v vzorec.Privolitev in urejanje piškotkov

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Upravljanje in brisanje piškotkov
Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.